Bolezen, ki zahteva zdravljenje z ECMO pogosto zareže v življenje nenadoma in nepričakovano. Bolniku in njegovim bližnjim podre svet in ga obrne na glavo.  ECMO je pri teh bolnikih poslednja rešilna bilka, na kateri visi njihovo življenje.

Za zdravnike in medicinske sestre so ECMO bolniki naše največje zmage, a neredko žal tudi naši največji porazi, kadar se zdravljenje ne izide uspešno. Z njimi se skušamo prebiti skozi najtežjo bitko njihovega življenja in tudi v nas prav vsi pustijo svoje sledi.

Veseli smo, če lahko vidimo, da se tisti, ki so s pomočjo ECMO bolezen premagali, vrnejo v svoja življenja in k svojim bližnjim.

Nuša Bernik

Nuša Bernik
zdravljena z ECMO zaradi odpovedi pljuč ob sepsi


Sem Nuša Bernik in sem pri 25ih zbolela za sepso. Zdravili so me v CIIMu in imela sem kar nekaj komplikacij pri zdravljenju. V CIIMu sem bila vse skupaj 64 dni, od tega 37 dni v komi. Potem pa še en mesec rehabilitacije v Soči. Kaj se je vmes vse dogajalo, niti ne vem, vem pa, da je ena ključnih stvari, zaradi katerih sem preživela naprava ECMO. O njej sicer ne vem veliko, sem pa slišala, da je bila poleg vseh vas ključnega pomena, da sem preživela. 

Danes, 8 let kasneje, me na to težko obdobje spominjajo samo se par cm dolge brazgotine in pa vi, ki ste me rešili in se skupaj z mojo družino borili, da sem danes tukaj. Iz ♥ hvala!

Marko in Martina

Marko in Martina
Nušina starša


Minilo je 8 let od nenadne zahrbtne bakterije streptokok, katera se je razvila v sepso in nam takrat zagrenila življenje naše Nuše.

Bilo je res težko obdobje, ampak s pomočjo zdravnikov in ostalega osebja v CIIMu nam je uspelo. Bili so dnevi, ko sva bila z ženo na koncu z močmi, a vseeno ste nama ves čas vlivali pogum. Najhuje je bilo junija in v začetku julija. Takrat ste se požrtvovalni zdravniki borili za njeno življenje, ki je viselo na nitki. S pomočjo naprave ECMO vam jo je uspelo rešiti. 

Po 37 dneh se je 16. julija zbudila iz kome in od takrat vsako leto praznuje dva rojstna dneva. :) Še enkrat hvala celotni ekipi, hvaležna vam bova do konca življenja.

Katja Partljič

Katja Partljič
zdravljena z ECMO zaradi odpovedi pljuč ob okužbi z gripo med nosečnostjo


Ne vem, kako naj začnem. Mesec v komi, vmes sem v komi rodila hčerko, ime ji je Viktorija. Ime so izbrali zdravniki na CIIMu. 

Spominov ni, razen besed moža, da imava še eno hčer. Moji občutki, ko so me zbudili iz kome -  mešani, pozabila sem, da sem bila noseča. Osebje pa moji angeli v belem, ki so meni in Viktoriji rešili življenje in jih ne bom nikoli pozabila.

Anton Tone Juvančič

Anton Tone Juvančič
zdravljen z ECMO po znotrajbolnišničnem zastoju srca ob srčnem infarktu


27. 8. 2018 sem doživel hud srčni infarkt. S hitro in odlično strokovno pomočjo se je srečno izšlo. Po dolgotrajnem zdravljenju na CIIMu me je ležečega na Nevrološki kliniki prepoznal dvoletni vnuk Jan in mi povečal optimizem za nadaljnje zdravljenje na Negovalni kliniki in v zdravilišÄu Laško, kjer se mi je vrnilo ravnotežje ter z veliko vadbe tudi hoja. Vrnil sem se domov, nadaljeval z gibanjem, sprehodi, spet sem začel voziti kolo in avto. Upam še naprej na najboljše in še enkrat se vam zahvaljujem vsem za skrb in strokovno pomoč.

Danijel Jeza

Danijel Jeza
zdravljen z ECMO zaradi fulminantnega miokarditisa


Bilo je poletje 2016, ko sem se začel slabše počutiti. Najprej sem dobil vročino, potem pa sem začel še kašljati. Zdravniki so predvidevali, da imam samo virozo, vendar se je moje počutje iz dneva v dan slabšalo. Ko je kašelj postal tako močan, da zaradi njega nisem mogel več ležati in spati in ko se je ob izkašljevanju pojavila še kri, so me sprejeli v UKC Maribor, kjer so naprej mislili, da imam hudo obliko pljučnice. Na srečo je tam zdravnik ugotovil, da je stanje veliko hujše in so me ob sumu na miokarditis prepeljali na CIIM v Ljubljano, kjer so me takoj priklopili na napravo ECMO, ki mi je zraven strokovnega in čudovitega osebja rešila življenje.  Kaj se je takrat dogajalo, sam ne vem veliko, saj sem bil šest dni v komi. Ko sem se prebudil, sem izvedel, da je moja diagnoza fulminantni miokarditis, ki ga je povzročil neznani virus. Vedno bom hvaležen, da so me takrat prepeljali v UKC Ljubljana, saj so mi tam rešili življenje in mi omogočili, da sem danes popolnoma zdrav med svojimi najdražjimi.

ECMO

Kaj je ECMO?

ECMO je vrsta invazivnega zdravljenja, s katerim preko zunajtelesne črpalke črpamo kri iz telesa in jo nasičeno s kisikom vračamo nazaj v telo.

Preberite več zdaj

ECMO v Sloveniji

Prve korake v ECMO zdravljenje so naredili zdravniki Intenzivnega oddelka otroške kirurgije. Danes ga izvajata UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Preberite več zdaj

Strokovna javnost

KO za intenzivno interno medicino zdravi odrasle bolnike z ECMO od leta 2009.

Preberite več zdaj

Naši bolniki

Veseli smo, če lahko vidimo, da se tisti, ki so s pomočjo ECMO bolezen premagali, vrnejo v svoja življenja in k svojim bližnjim.

Preberite več zdaj

Sponzorji in donatorji

Pomagajo nam ...